3220 0111 info@incento.com

Lederens nye top-10-liste – succesfuldt lederskab i en uforudsigelig verden

Ja okay, vi erkender det: Top-10-listerne over, hvad du som leder skal gøre for at få succes, lever i bedste velgående, og mange jo med et solidt stykke forskningsarbejde i ryggen – bedrevet af akademikere eller skarpe konsulenter (som man vil se, hører vi nok mest selv til den sidste kategori, sådan nogenlunde da). Så måske er der rent faktisk noget om snakken. Måske de lister faktisk kan give os noget. Og måske vi bare skulle tage at overgive os, krybe til korset og så se at tilslutte os koret af top-7-, top-5-, top-3- eller top-10-liste-sangere.

Ledelse og kompleksitet

Da temaet for denne blog jo er ledelse og kompleksitet, så vil vores liste nok mest have fokus på, hvad du bør have fokus på at kunne og gøre som leder i en kompleks verden for i hvert fald at højne dine chancer for at få succes ganske betragteligt. Men ja, det kan da også godt være, du kan finde inspiration til at agere leder i helt andre verdener, eksempelvis de helt simple og ligetil verdener. Nå, men vores research-, erfarings- og tommelfingerbaserede liste med punkter i komplet vilkårlig rækkefølge, sådan som de er faldet os ind:

  1. Du skal tro på det, du har gang i – også når du ikke rigtig tror på det. Det er nemlig også sundt at tvivle lidt en gang imellem, bare ikke for lang tid. Hvor lang tid? Tjaaa…, det er lidt svært at sige på forhånd, men forskning i 30 store og globale virksomheder viser, at …
  2. Du skal regne med, at du kommer til at lave fejl – men hvis du laver for mange, så skal du nok til at overveje at lave færre. Helt præcis, hvor mange fejl det er godt at lave, kan variere lidt fra succes til succes, men med lidt held, så finder du ud af det, når du har lavet dem.
  3. Når noget forekommer oplagt, ligetil og forudsigeligt, lige til at standardisere, så er det nok på tide at komme videre – for det gør resten af verden.
  4. Undgå at læse lister over 10 ting, du bør kunne, gøre, fokusere på, træne dig til – så som vær autentisk, kommuniker brillant, tag modige beslutninger, giv feedback etc. Det er der nemlig rigtig mange andre, der gør, og rigtig mange – som i rigtig, rigtig mange – af dem har bestemt ikke fået succes, selv om de har haft eller gjort lige præcis de ting, der stod på listen. Tør du tage chancen, at du så pludselig skulle være en af de få kopier, der får succes ved at læse lister?
  5. Lær af andres succes, for det er nemlig med al tænkelig sandsynlighed ikke på den måde, du selv får succes
  6. Lær af andres fejl – og vurder så, hvilke af dem du selv skal prøve at begå og hvordan
  7. Bare fordi vores hjerner har en forkærlighed for linearitet, perfekt geometri og runde tal, så er der jo ikke nogen naturgiven lov om, at der eksempelvis skal være 10 punkter på en top-10-liste. Og den ledelsesmæssige læring i det?: Verden i mikro passer ikke nødvendigvis perfekt sammen med verden i makro. Hvor godt de passer sammen, afhænger af rundt regnet en million faktorer, et anseeligt antal lykkelige sammentræf samt et udtalt held (og så lige lidt inden for din egen kontrol-sfære).
  8. Du skal i øvrigt nok regne med at skulle arbejde en hel del timer for at få succes, når det hele er lidt mere komplekst, faktisk nok et godt stykke over gennemsnittet (sådan gennemsnitligt regnet). Det kan selvfølgelig også være, at du er så heldig stillet, at du ikke skal, men så behøver du ikke sige det til nogen, for det er nok bedst for din selvfortælling, hvis du siger, du arbejder ret meget, når det viser sig, at du fik succes, for hvad skal du ellers tilskrive din succes i din selvbiografi?
  9. Og husk så til sidst, når alt andet fejler: Du kan, hvad du vil! (Dog er det jo så en fordel at ville det, du kan).

Og ja, med ovenstående liste mener vi at have indfanget og naglet sandheden så fast, at vi ikke kan forestille os, at der skulle kunne være så meget andet i det end det. Så slut med lister herfra.

Skal vi tale sammen?

Kontakt os, hvis du har spørgsmål eller gerne vil vide mere om vores ydelser.

Tlf: 3220 0111

Send os en besked